Download Venkata Kavi app

Get it on Google Play
Get it on App Store

Follow us on

 / avatāram ānān rāghavan

Index of Compositions

avatāram ānān rāghavan

  1. Transliteration guide for the Sanskrit, Tamil & Marathi compositions
  2. * - Lyrical authenticity under research
  3. ** - Raga / Tala / authentic notations are being sought
Kēdāram Ādi

 

P

avatāramānān - rāghavan 

ādava kulattiṛkkoru pōdu alar malarō enna

kādalāi tavattiṛangi – mādhavan rāghavanāha 

AP

bhuviyōḍu vānum pōṭṛikkooṛa 

puṇṇiya dasharathan āshai niṛaivēṛa 

navami kaṭakam punarpooshamum shēra

gnyālamum viḷanga vasantakālamum mudal ilanga 

C

sheerārum lakṣhmaṇa shatrughnanum vandu 

sumattirai vayiṭṛu ninṛu pērāi

pārār puhazh kaikēshi vayiṭṛilē ninṛu 

bharatan vandu bhuvi shēra 

kārār kuzhal valli kowshalai vayiṭṛil 

kadirōr kōṭi enṛu kooṛa

karuṇai oḷi veesha kaṇḍōrhaḷ kaṇ koosha

naralōkam vānōrai aṛaikoovi vilaipēsha

 

Meaning

 

Vishnu incarnated as Raghavan (Rama), as a bright flower which blooms only once for the entire Sun dynasty, with all love and as the result of the good deeds. 

As all the earth and heavens praised, to fulfill the long standing desire of the blessed Dasaratha, on a good spring day, on the occasion of Navami, in the moon-sign of Cancer and the star punarpoosam, (Rama was born) to bring prosperity to the Earth. 

Even as Lakshmanan and Shatrugnan were born to Sumitra and Bharata was born to the world-famous Kaikeyi, Rama was born to the dark-haired Kausalya, to dazzle the eyes of beholders as though a crore rays of the sun shone on them. The denizens of earth were so joyous that they teased Devas (that for once the Earth was superior to the Deva lokam)

 

கேதாரம் ஆதி

 

அவதாரமானான் - ராகவன் 

ஆதவர் குலத்திற்க்கு ஒரு போது அலர் மலரோ என்ன

காதலாய் தவத்திறங்கி - மாதவன் ராகவனாக

அப 

புவியோடு வானும் போற்றிக் கூற புண்ணிய தசரதன் ஆசை நிறைவேற 

நவமி கடகம் புனர்பூசமும் சேர 

ஞாலமும் விளங்க வஸந்த காலமும் முதல் இலங்க

சீராரும் லக்ஷ்மண சத்ருக்னனும் வந்து ஸுமித்திரை வயிற்று நின்று பேராய் 

பாரார் புகழ் கைகேசி வயிற்றிலே நின்று பரதன் வந்து புவி சேர 

காரார் குழல் வல்லி கௌசலை வயிற்றில் கதிரோர் கோடி என்று கூற 

கருணை ஒளி வீச கண்டோர்கள் கண் கூச நரலோகம் வானோரை அறைக்கூவி விலைபேச

 

Kēdāram Ādi

 

P

avatāramānān - rāghavan 

ādava kulattiṛkkoru pōdu alar malarō enna

kādalāi tavattiṛangi – mādhavan rāghavanāha 

AP

bhuviyōḍu vānum pōṭṛikkooṛa 

puṇṇiya dasharathan āshai niṛaivēṛa 

navami kaṭakam punarpooshamum shēra

gnyālamum viḷanga vasantakālamum mudal ilanga 

C

sheerārum lakṣhmaṇa shatrughnanum vandu 

sumattirai vayiṭṛu ninṛu pērāi

pārār puhazh kaikēshi vayiṭṛilē ninṛu 

bharatan vandu bhuvi shēra 

kārār kuzhal valli kowshalai vayiṭṛil 

kadirōr kōṭi enṛu kooṛa

karuṇai oḷi veesha kaṇḍōrhaḷ kaṇ koosha

naralōkam vānōrai aṛaikoovi vilaipēsha

 

Meaning

 

Vishnu incarnated as Raghavan (Rama), as a bright flower which blooms only once for the entire Sun dynasty, with all love and as the result of the good deeds. 

As all the earth and heavens praised, to fulfill the long standing desire of the blessed Dasaratha, on a good spring day, on the occasion of Navami, in the moon-sign of Cancer and the star punarpoosam, (Rama was born) to bring prosperity to the Earth. 

Even as Lakshmanan and Shatrugnan were born to Sumitra and Bharata was born to the world-famous Kaikeyi, Rama was born to the dark-haired Kausalya, to dazzle the eyes of beholders as though a crore rays of the sun shone on them. The denizens of earth were so joyous that they teased Devas (that for once the Earth was superior to the Deva lokam)

 

கேதாரம் ஆதி

 

அவதாரமானான் - ராகவன் 

ஆதவர் குலத்திற்க்கு ஒரு போது அலர் மலரோ என்ன

காதலாய் தவத்திறங்கி - மாதவன் ராகவனாக

அப 

புவியோடு வானும் போற்றிக் கூற 

புண்ணிய தசரதன் ஆசை நிறைவேற 

நவமி கடகம் புனர்பூசமும் சேர 

ஞாலமும் விளங்க வஸந்த காலமும் முதல் இலங்க

சீராரும் லக்ஷ்மண சத்ருக்னனும் வந்து 

ஸுமித்திரை வயிற்று நின்று பேராய் 

பாரார் புகழ் கைகேசி வயிற்றிலே நின்று 

பரதன் வந்து புவி சேர 

காரார் குழல் வல்லி கௌசலை வயிற்றில் 

கதிரோர் கோடி என்று கூற 

கருணை ஒளி வீச கண்டோர்கள் கண் கூச 

நரலோகம் வானோரை அறைக்கூவி விலைபேச